ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Gasnu jednačinu u Evropi, a i u Srbiji, teško možete da rešite bez ruskog gasa

Javno preduzeće „Srbijagas“ od danas učestvuje na dvodnevnoj manifestaciji „Međunarodni dani energetike i investicija“, koja se po sedmu godinu za redom održava u Kongresnom centru Master centra Novosadskog sajma.

Ovaj svojevrsni sajam dostignuća u energetici i oblasti lokalne samouprave i investicija, zvanično je otvorio republički ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je tom prilikom rekao da će Srbija u narednom periodu realizovati nekoliko velikih gasnih projekata, od kojih su najvažniji proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, za koji se donošenje investicione odluke očekuje do kraja marta ove godine, zatim izgradnja magistralnog gasovoda od Aleksandrovca do Tutina, a tu je i interkonekcija sa Bugarskom koja će ove godine biti okončana u delu izrade projektne dokumentacije i ostalih procedura za početak izgadnje. Planira se i interkonekcija sa Rumunijom. Ministar je, takođe, istakao potrebu jačanja unutrašnje gasnotransportne infrastrukture na čemu se intenzivno radi i s tim u vezi najavio gradnju velikog gasnotransportnog sistema u našoj zemlji od bugarske granice do Mađarske.

Nakon svečanog otvaranja sajma, kojem je prisustvovao i generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović, gosti su nakratko obišli izlagački deo “Međunarodnih dana energetike”, na kojima se ove godine predstavlja 40 kompanija izlagača. Štand JP “Srbijagas” privukao je pažnju posetilaca, pre svega potencijalnih partnera zainteresovanih za saradnju, ali i stručnjaka, studenata energetike i budućih potrošača gasa.

Predviđeno je da se u ova dva dana održi 25 konferencija, radionica i predavanja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Manifestaciju zajedno organizuju Novosadski sajam, Centralno evropski forum za razvoj CEDEF i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Grad partner je i ovoga puta Grad Novi Sad.

Ostale vesti
2019-10-13T18:24:00+02:00
Go to Top