ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

О актуелним темама на Надзорном одбору Србијагасa-од кварталних извештаја о пословању, преко извештаја стручних комисија и измена појединих правилника, до Извештаја о спровођењу Плана интегритета

У Новом Саду је 22. октобра одржана седница Надзорног одбора Јавног предузећа „Србијагас“, којој је председавао председник НО проф. др Муамер Реџовић. Седници је присуствовао генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић са члановима пословодства компаније.

Надзорни одбор разматрао је, на седници, изузетно много тема од значаја за рад и пословање компаније и донео читав низ важних одлука. На почетку усвојени су извештаји о пословању предузећа „Србијагас“ за прво тромесечје, а потом и за период јануар-јун 2024. У њима се констатује да је компанија наставила политику сигурности и континуитета у снабдевању потрошача природним гасом, обезбеђујући потребне залихе гаса, као и наставак инвестиционих активности, нарочито на стратешки значајним пројектима. Предузете су и све мере у погледу ефикасности наплате потраживања и одржавања ликвидности предузећа. Уважавајући све наведено, уз максималне напоре и одговорност менаџмента, Надзорног одбора и свих запослених, и у сталној сарадњи са Оснивачем и министарствима, како у прва три месеца тако и у првом полугодишту 2024, остварен је позитиван финансијски резултат, пословна и нето добит.

На седници су, затим, представници стручних комисија предочили кварталне пословне извештаје, међу којима: Извештај о процени ризика наплате краткорочних потраживања и пласмана и Извештај о вредновању дугорочних финансијских пласмана, дугорочних потраживања и квалификацији заједничких аранжмана са стањем на дан 30.09.2024, Извештај о вредновању залиха и датих аванса на крају септембра, затим Извештај о ванредном попису залиха природног гаса по истеку трећег квартала, Извештај о отпису и искњижавању застарелих потраживања и обавеза са стањем на дан 30. јун ове године, а потом и Извештај о сагледавању одступања тржишне у односу на књиговодствену вредност некретнина, постројења, опреме и инвестиционих некретнина. Све наведене извештаје чланови Надзорног одбора усвојили су једногласно.

У циљу усклађивања са важећим стандардима и законима, усвојене су измене Правила о раду дистрибутивног система, као и измене и допуне Правилника о рачуноводству и рачуноводственим политикама ЈП „Србијагас“. Овом приликом Надзорни одбор је, поштујући Закон о спречавању корупције, констатовао да је Генерални директор донео одлуку о усвајању Извештаја о спровођењу Плана интегритета компаније и са истим је упознат. Поменути извештај биће постављен у електронску апликацију и тако достављен Агенцији за спречавање корупције.

На данашњој седници, директор Србијагаса Душан Бајатовић упознао је чланове Надзорног одбора са тиме да су, и поред компликованих и отежаних услова, успешно обезбеђене додатне количине природног гаса за ову грејну сезону, тако да је Србија безбедна што се тиче количина гаса. Он је уједно најавио да ће наредних месеци главна тема разговора са руском страном бити дугорочни уговор о снабдевању природним гасом, све у циљу сигурног и стабилног снабдевања тржишта Србије на дужи рок.

Нови Сад, 22. октобар 2024. године                                                                          Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2024-10-22T13:35:43+02:00
Go to Top