ЋИРИЛИЦА / ЛАТИНИЦА / ЕНГЛЕСКИ / РУСКИ

СРБИЈАГАС и азербејџански "SOCAR" потписали уговор о снабдевању природним гасом

У Београду је, 26. септембра, потписан нови уговор о снабдевању гасом између компаније „SOCAR“ из Азербејџана и Србијагаса. Уговором је обухваћена испорука додатне дневне количине од милион кубних метара гаса, што представља снабдевање гасом за зимску сезону од виталног значаја. У згради Палате Србија, овај уговор су, у присуству министарке  рударства и енергетике Србије Дубравке Ђедовић Хандановић, потписали заменица генералног директора Србијагаса Блаженка Мандић и заменик председника „SOCAR“-а Виталиј Бајларбајов.

Иницијално снабдевање гасом из Азербејџана у Србију спроведено је преко интерконектора Бугарска-Србија, који је свечано пуштен у рад 2023. године уз учешће председника Србије и Азербејџана Александра Вучића и Илхама Алијева. Прва испорука гаса извршена је 1. јануара 2024. године.

Надовезујући се на успешну сарадњу 2024. године, „SOCAR“ и „СРБИЈАГАС“ проширили су своје партнерство потписивањем овог додатног уговора о снабдевању гасом. Током догађаја у Београду, обе стране су се договориле и да продуже постојећи уговор о снабдевању гасом, који је потписан 15. новембра 2023. године, а којим је предвиђено дневно снабдевање до 1 милион кубних метара гаса. Уговор, који је првобитно био предвиђен да истиче раније, продужен је до 1. јануара 2026. године.

Сарадња „SOCAR“-а и Србијагаса представља дугорочну и стратешку природу односа између две земље.

Београд, 26. септембра 2024. године                                       Служба за односе с јавношћу и маркетинг

Ostale vesti
2024-09-26T14:40:11+02:00
Go to Top