ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Predsednik Vučić, u prisustvu direktora Bajatovića, graditelja gasovoda i ruskog ambasadora, obišao radove na kompresorskoj stanici u Velikoj Plani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, predstavnika rusko srpske firme „Gastrans“ i izvođača radova na gasovodu „Balkanski tok“ kroz Srbiju – preduzeća „IDC“-a i srpskih firmi podizvođača radova, kao i ruskog ambasadora u našoj zemlji Aleksandra Bocana Harčenka, obišao je danas radove na izgradnji kompresorske stanice u Velikoj Plani i uverio se u stepen realizacije ovog strateškog projekta za Republiku Srbiju.

Predsednik Vučić je, tom prilikom, rekao da će se radovi na „Balkanskom toku“ završiti do 1. oktobra. On je, obilazeći gradilište kompresorske stanice, rekao da bez te stanice ne bi mogao da se obezbedi uravnotežen pritisak i da gas ne bi mogao da se transportuje prema Mađarskoj.

– Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrukturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju, rekao je Vučić tokom obilaska radova i u razgovora sa graditeljima i radnicima.

-Kad smo ugovarali izgradnju gasovoda Balkanski tok sumnjao sam da ćemo moći da ga završimo u roku, kasni se doduše mesec-dva, što je minimalno u odnosu na epidemiju korona virusa, dodao je Vučić uz napomenu da su ključne stvari za budućnost naše zemlje energetska sigurnost, snabdevanje hranom i stabilnost javnih finansija.

-Ovakav gasovod nije izgrađen 70-80 godina. Gasovod je žila kucavica, istakao je on.

Predsednik je, govoreći o tržištu prirodnog gasa, napomenuao da se potrošnja tog energenta povećava u Srbiji i da će ona rasti na četiri-pet milijardi kubika godišnje. Takođe je istakao da je važno da se, zbog investitora, uradi sekundarna gasna mreža prema Valjevu i Vranju, kao i prema Priboju, Prijepolju i Sjenici, ali i da se gas dovede do svih zainteresovanih domaćinstava i tamo gde su već izgrađene distributivne mreže, u Kovačici, Surčini, Beloj Crkvi, Opovu..

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović upoznao je predsednika sa osnovnim karakteristikama i svim aktivnostima koje se sprovode, da bi kompresorska stanica u Velikoj Plani, kao jedan veoma važan energetski objekat za našu državi, a na trasi „Balkanskog toka“, bio završen na vreme. On je kazao da se stanica gradi po najsavremenijim standardima i da je procenat izgradnje sada 87,4 odsto. Takođe je naveo da je plan da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija, a na pitanje predsednika Vučića u vezi sa gasifikacijom Valjeva, rekao je da se radi na izradi plana i projektovanju i da uskoro počinje eksproprijacija zemljišta. Kada je reč o gasifikaciji na teritoriji od Leskovca do Vranja, direktor Bajatović je rekao da su pripreme u toku i da bi trebalo od oktobra da počnu radovi i u tom delu. Direktor Srbijagasa istakao je ovom prilikom da je na gradilištu kompresorske stanice „Velika Plana” angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Predsednik Vučić je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

-Znam koliko je teško, molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra, imam strah da nećemo stići, a ako stignemo nagradićemo ljude, ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo, poručio je on. Kazao je, još, da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitu gasa kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je nakon obilaska radova u Velikoj Plani da je reč o evropskom gradilištu na kojem se gradi evropski projekat. On je predsedniku Vučiću zahvalio na principijelnom stavu po pitanju snabdevanja Srbije gasom.

-Ovaj gasovod povećaće energetsku bezbednost i u centralnoj Evropi, ali i u drugim delovima Evrope. Ovo je velika stvar, ovde se vidi da je ovo ustvari evropski projekat u Srbiji, koja se zalaže za snabdevanje svog tržišta, ali i drugih, dodao je Bocan Harčenko i istakao da je najbolji dokaz da je ovo evropsko gradilište činjenica da ovde rade firme iz Nemačke, Italije, Srbije, Rusije, kao i da su radnici iz mnogih zemalja. Bocan Harčenko je kazao da je ovo privredni projekat i da tu nema mesta politici, bez obzira na sve negativne komentare koji se mogu čuti.

Prema podacima koji su saopšteni, do sada je završen linijski deo gasovoda kojim će se gas preko Turske i Bugarske kroz Srbiju transportovati do Mađarske i srednje Evrope, a u toku je gradnja kompresorske stanice koja će omogućiti da se podigne pritisak i gas dalje transportuje ka Evropi. Dužina gasovoda od Crnog mora duž turske teritorije je 130 kilometara, potom 498 kilometara pripada Bugarskoj, a 403 kilometara Srbiji, dok u Mađarskoj dužina iznositi oko 85 kilometara. Gasovod ulazi u Srbiju kod Zaječara i izlazi kod Horgoša. Prva deonica je od bugarske granice do Žabara, druga od Žabara do Kovina, treća od Dunava kod Kovina do Gospođinaca i četvrta od Gospođinaca do mađarske granice kod Horgoša. Javno preduzeće „SRBIJAGAS“ i mađarska kompanija “FGSZ” povezali su gasovod početkom jula na granici s Mađarskom. Kapacitet gasovoda koji prolazi kroz Srbiju iznosi oko 13 milijardi kubnih metara. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, a maksimalni pritisak 75 bara. Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice u Žabarima kod Velike Plane, izgrađeno je još 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice. Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice. Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord. Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU. Investitor projekta je “Gastrans”, zajedničko preduzeće Gasproma i Srbijagasa, a kompresorsku stanicu „Velika Plana” gradi firma „IDC“.

Velika Plana, 30. jula 2021. godine                                                                             Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2021-07-30T18:44:50+02:00
Go to Top